Kapela Smola a Hrušky vydala nový singel!

Skupina Smola a Hrušky sa môže pochváliť novinkou. Nesie názov Štěstíčko v duchu česko-slovenskej kooperácie. Hudobnými hosťami sú totiž Martina Pártlová (speváčka a stály hosť skupiny Čechomor) a Petr Pečený (spevák a frontman kapely Doctor P.P.). Skladba je voľným pokračovaním piesne Český turista a viaže sa k nedávnemu výročiu vzniku Československa. Humorne opisuje pozitívny, ale aj súťaživý vzťah medzi Slovákmi a Čechmi.

Skladba sa nerodila ľahko ani rýchlo, ale tak to pri kvalitnej hudbe aj býva. Vznikla na základe sľubu, ktorý dal Spoko Kramár (frontman kapely) svojim fanúšikom na YouTube pod videom Český turista, ktoré si milým spôsobom uťahuje z Čechov. Sľúbil totiž, že do roka a do dňa bude na svete ako revanš skladba s pracovným názvom Slovák v Praze.

"Spočiatku som napísal dve rôzne skladby. Priebežne som oslovoval českých interpretov a od všetkých som dostal pozitívne reakcie na hudbu, ale s textom neboli veľmi spokojní. Vraj je to veľmi tvrdé a až takto zle nás Slovákov nevidia." približuje Spoko a vzápätí dodáva: "V podstate sa mi potvrdilo, že nás českí bratia majú radšej ako my ich a tak som spojil tradičné české Štěstíčko a tému imigrácie."

Stala sa z toho priam až romantická pieseň. Samotné nahrávanie prebiehalo v Prahe a zaujímavosťou je spolupráca s vychyteným českým producentom Lukášom Chromekom, ktorý v čase nahrávania skladby Štěstíčko spolupracoval s Karlom Gottom na jeho poslednej skladbe Srdce nehasnou.

Kapely Smola a Hrušky a Doctor P.P. sa teda pripravujú na spoločné turné pod názvom Štěstíčko minitour 2019, kde sa spoločne predstavia v mestách: Košice, Nové Mesto nad Váhom, Brno, Praha a ako hosť nitrianskej kapely Sematam dokonca aj v Banskej Bystrici. Termíny koncertov nájdeš tu.

Beky KeLencer, redaktorka Študentského rozhlasu Košice