Kapela Smola a hrušky chystajú česko-slovenské turné Patríme k sebe Tour 2018

Kapela Smola a hrušky sa pohybuje na slovenskej hudobnej scéne už 21 rokov. Známe hity ako Čierny a biely, Pridaj si ma alebo Na čom záleží sa navždy vryli do sŕdc nielen minulej, ale aj súčasnej generácii. Tohto roku skupina pripravuje Turné s názvom Patríme k sebe a rovnaký názov nesie aj ich nový album. Nielen o turné, ale aj o vzniku megahitu Český turista v Tatrách, nám porozprával spevák a gitarista Smola a hrušky, Jozef "Spoko" Kramár, ktorého netradične v relácii Showtime v utorok 6. novembra vyspovedala šturkáčska dvojica Maťka a Seky.

V úvode rozhovoru nám Spoko prezradil, čo sa skrýva za úspechom skladby Český turista v Tatrách, ktorá má na Youtube už vyše 300 000 zhliadnutí: "Bývam v Spišskej Novej Vsi a každé ráno pozerám von z okna na Tatry a rozmýšľal som, prečo som o nich neurobil pesničku. Tak som si začal brnkať na gitare a vytvoril som vtipno-smutnú skladbu o stereotype českých turistov, ktorí chodia do Tatier v sandáloch a ponožkách. Hlavné však bolo to, že sme verili, že to bude dobré a snažili sme sa byť najlepší."

Našich moderátorov zaujal aj fakt, že vo videoklipe k pesničke sa objavujú aj známe postavy českého a slovenského showbiznisu, Pavol Novotný a Radomíra Lucia Bačová. "Na Pavla sme natrafili hlavne vďaka manažérovi a tiež jeho instagramovému profilu, kde sa prezentuje veľmi vtipnou formou. Tak sme ho kontaktovali s tým, či by si nechcel zahrať v klipe, poslali sme mu pesničku a on súhlasil."

Český turista je veľmi chytľavý song, ktorý si získal už značnú časť slovenskej populácie, my sme však boli zvedaví, ako to vnímajú Česi, keďže táto pieseň je primárne o nich a ich nešťastných pochôdzkach po Tatrách. "Sú aj takí, ktorým sa to nepáči, ale vo všeobecnosti sú komentáre pod videom pozitívne, ľudia sa na tom bavia," objasnil Spoko.

Ďalšou hudobnou novinkou od Smola a hrušky je aj pieseň Voľby budú každý deň, ku ktorej nám Spoko vyrozprával aj príbeh. "Mali sme potrebu sa k tejto téme vyjadriť. Na potulkách Českom a Slovenskom sme si všimli, že to tu vyzerá ako pri obnove Berlína. Zmeny označenia, obchádzky, výstavby ciest, asfaltovanie. Rozmýšľali sme, že čo sa chystá a prišli sme na to, že to budú voľby. Tak som sa zamyslel, že keby boli voľby každý deň, tak by sa pracovalo na plné obrátky. Skladbou sme chceli upovedomiť mladých ľudí, že sa konajú voľby, ak si to náhodou nevšimli. Nech si vyberú kandidáta a odvolia. Naším cieľom bolo vytvoriť pieseň, ktorá bude sarkastická, pozitívna, budovateľská a bez vulgarizmov."

Chalani okrem nových pesničiek vydávajú aj nový album Patríme k sebe, ktorý sa od ostatných diferencuje tým, že pôjde o 1. československý album, na ktorom budú participovať hostia z českej hudobnej scény, ako napríklad Rybičky 48, Tři sestry alebo Guločár.

Kapela Smola a hrušky odštartuje svoje turné Patríme k sebe 23. novembra v Trenčíne. Košickí fanúšikovia sa môžu na skupinu tešiť 7. decembra v klube Colloseum. Koncertnú šnúru ukončia chalani 15. decembra v českom meste Brno.

Ak ste reláciu nestihli, môžete si ju vypočuť v archíve na webe www.sturko.sk

Karin Grejtáková, redaktorka Študentského rozhlasu Košice